Sdílené biografie aranžovaných manželství v Církvi sjednocení - Beláňová, Andrea; Fujda, Milan, 1978-; Masarykova univerzita. Ústav religionistiky (2017)
Práce se zabývá vztahem mezi vyprávěnými biografiemi a členskou identitou. Výzkum se zaměřuje na nové náboženské hnutí známé jako Církev sjednocení, které se dostalo do povědomí především pro specifickou praktiku aranžovaných manželství. Spolu s hromadnými svatbami jsou aranžované sňatky nejvýraznějším poznávacím znamením Církve sjednocení. V práci tvrdím, že dohodnutá partnerství jsou zároveň ústředním bodem vyprávěných biografií členů a členek Církve sjednocení. Tyto biografie jsou uvnitř církve neustále nabízeny, sdíleny a opakovány. Argumentuji, že analýzou struktury těchto biografií můžeme porozumět principu udržování identity člena či členky Církve sjednocení
The dissertation deals with the relationship between told narratives and the members’ identities. The research focuses on a new religious movement, known as the Unification Church, which is being recognized mainly due to the specific practice of arranged marriages. Together with mass weddings, arranged marriages are the most remarkable characteristic of the Unification Church. However, as I argue in my dissertation, arranged partnerships are also the central point of the Unification Church members’ told narratives. These life stories are continuously being offered, shared, and retold within the group. The dissertation argues that by analyzing the structure of a narrative we can also understand the core principle of maintaining the identity as a Unification Church member
Vedoucí práce: Milan Fujda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2017
Keywords: Církev sjednocení; manželství; munisté; rituály a obřady; vyprávění; marriage; Moon sect; rites and ceremonies; storytelling; disertace; dissertations