Sdílené biografie aranžovaných manželství v Církvi sjednocení - Beláňová, Andrea (2017)
Práce se zabývá vztahem mezi vyprávěnými biografiemi a členskou identitou. Výzkum se zaměřuje na nové náboženské hnutí známé jako Církev sjednocení, které se dostalo do povědomí především pro specifickou praktiku aranžovaných manželství. Spolu s hromadnými svatbami jsou aranžované sňatky nejvýraznějším poznávacím znamením Církve sjednocení. V práci tvrdím, že dohodnutá partnerství jsou zároveň ústředním bodem vyprávěných biografií členů a členek Církve sjednocení. Tyto biografie jsou uvnitř církve neustále nabízeny, sdíleny a opakovány. Argumentuji, že analýzou struktury těchto biografií můžeme porozumět principu udržování identity člena či členky Církve sjednocení