Využití rekombinantních antigenních proteinů a syntetických peptidů v serodiagnostice Trichinella spiralis a T. pseudospiralis - Snížková, Karolína (2017)
Kosmopolitně rozšíření zástupci rodu Trichinella jsou původci závažného onemocnění zvaného trichinelóza. Hostitel se nakazí konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa obsahujícího infekční larvy L1. K infekci jsou vnímaví téměř všichni obratlovci. Zejména u člověka se mohou rozvinout i vážné klinické příznaky. Tyto parazitické organismy ohrožují nejen lidské zdraví, ale v souvislosti s produkcí vepřového a jiného masa představují i hospodářský problém. Z těchto důvodů byl v Evropské unii zaveden systém kontrol masa určeného k lidské spotřebě. K tomuto účelu je prozatím využívána pouze pracná přímá trávicí metoda. Alternativou by mohla být sérodiagnostika s využitím exkrečně sekrečních (E S) molekul těchto parazitů, některých jejich proteinových složek nebo z nich odvozených syntetických peptidových markerů. V předložené práci byly metodami ELISA a imunoblot sledovány interakce E-S produktů, rekombinantních forem proteinů T. spiralis a T. pseudospiralis - „Multi Cystat