Petrografie oolitických železných rud z ložiska Skalka u Mníšku pod Brdy (barrandien) - Hošek, Jan, 1983- (2017)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na původ a diagenezi oolitických železných rud z dolu Skalka u Mníšku pod Brdy v jihozápadní části Pražské pánve (Barrandien). Z předchozích petrologických a mineralogických průzkumů vyplynulo, že vznik oolitické železné rudy byl spojen s mělko vodní sedimentací. V mém zkoumámí jsem využil optickou mikroskopii, mineralogicko-chemickou analýzu, rentgenovou difrakční analýzu a paleontologickou analýzu. Podrobně byly studovány dvě hlavní litologie - oolitická železná ruda a břidlice šáreckého souvrství. Z mineralogického hlediska je pro břidlice šáreckého souvrství charakteristické vysoké zastoupení fylosilikátů, následovaných křemenem a sideritem. Analýzy vzorku oolitické rudy ukázaly na směs sideritu, jílových minerálů, křemene a apatitu. Paleontologické a texturní studium ukázalo, že došlo k promíšení mělkovodních oolitických sedimentů a hlubokovodních jemnozrnných břidlic. Jde o výsledek podmořských skluzů do sedimentačního bazénu Pražské pánve.