Hodnocení intervalu šedé zóny pro interpretaci výsledků screeningu anti-HCV protilátek u dárců krve - Žilincová, Iveta (2017)
Témou tejto práce je hodnotenie intervalov šedej zóny pre interpretáciu výsledkov screeningu anti-HCV protilátok u darcov krvi. Každý darca krvi musí podľa vyhlášky č.143/2008 sb (vyhláška o ľudskej krvi) podstúpiť pri každom odbere krvi vyšetrenie infekčných markerov. Pomocou tohto vyšetrenia sa zvyšuje bezpečnosť transfúzneho prípravku. Cieľom práce je vyhodnotiť aktuálne nastavené hranice šedej zóny pre interpretáciu výsledkov screeningu anti-HCV protilátok vo vzorkách darcov krvi na TTO FN Brno, vypracovať prehľad opakovane reaktívnych výsledkov screenigu anti-HCV protilátok u darcov krvi TTO FN Brno od roku 2010 do roku 2016, analyzovať hodnotu cut-off indexu opakovane reaktívnych výsledkov v šedej zóne a nad hranicou reaktivity a následne vyhodnotiť výsledky konfirmačných vyšetrení vykonaných v NRL pre vírusové hepatitídy SZU Praha. Práca sa venuje základným kritériám pre výber darcov krvi a jej zložiek, hemoterapii a jej infekčným rizikám, screeningu infekčných markerov u darcov krvi.