RAD51 Regulators: Shaping The Filament - Beláň, Ondrej (2017)
Dvouřeťezcové zlomy (DSBs) jsou jedním z nejnebezpečnějších typů poškození DNA - v případě, že nejsou rychle opraveny, mohou vést k nestabilitě genomu, buněčné smrti nebo maligní transformaci. Za jejich bezchybnou opravu v buňce zodpovídá homologní rekombinace (HR) - v níž hraje důležitou úlohu centrální rekombináza RAD51. Rekombinační mediátory, mezi které patří BRCA2 a RAD51 paralogy, stimulují aktivitu RAD51, zatímco anti-rekombinázy zabraňují nekontrolované rekombinaci rozrušením RAD51 vlákna. Mutace v BRCA2 a RAD51 paralozích jsou asociovány s rizikem vzniku rakoviny prsu, ovarií a s genetickým onemocněním - Fanconiho anémii. Avšak přesná funkce těchto faktorů a mechanizmus jejich účinku na RAD51 není přesně objasněn. Cílem této práce proto bylo za pomoci molekulárně biologických, biochemických a biofyzikálních metod rozklíčovat mechanizmy regulace RAD51 rekombinačními mediátory, a objasnit jak poruchy těchto mechanizmů mohou vést ke vzniku nádorových onemocnění nebo vzniku rezist