Možnosti fluorometrického stanovení minimální biofilm eradikující koncentrace v klinické praxi - Poláková, Klára (2017)
Biofilm je komunita bakterií přisedlá k povrchu a obklopená extracelulární hmotou, kterou si sama aktivně vytváří. Tento způsob života činí bakterie odolnější k antimikrobiálním prostředkům a způsobuje řadu obtíží ve zdravotnictví. Proto je snaha najít vhodné prostředky pro jeho eradikaci. Praktická část této práce je zaměřena na porovnání dvou metod vhodných pro stanovení minimální biofilm eradikující koncentrace (MBEC), resp. minimální biofilm inhibující koncentrace (MBIC) antimikrobiálních činidel. Ukázalo se, že metoda měření relativní fluorescence resazurinu je rychlejší, ale nedostatečně citlivá pro stanovení MBEC oproti zjišťování počtu kolonie tvořících jednotek (CFU). Měření relativní fluorescence resazurinu je nicméně plně dostačující pro měření MBIC.