Vývoj pevnosti hornin v závislosti na hloubce na základě vrtného průzkumu - Muchová, Dominika (2017)
Bakalárska práca je zamarená na meranie a vyhodnotenie orientačnej pevnosti hornín meranej pomocou Schmidtovho kladivka. Práca bola vykonaná na lokalite Cínovec, kde boli pre zber dát využité vrtné jadrá z nedávneho prieskumu. Hodnotené boli dva vrty zastihujúce granity cínoveckého masívu. Na základe meraných údajov bola vyhodnotená závislosť medzi pevnosťou a hĺbkou pod povrchom a diskutované jednotlivé zmeny s popisným stavom horniny. Z výsledkov je zrejmé, že sa dá vysledovať vzrastajúca pevnosť s pribúdajúcou hĺbkou a slabnúcim dosahom povrchových zvetrávacích pochodov. Jednotlivé výkyvy sa môžu interpretovať prípadnou zmenou zloženia horniny, alteráciou či inou zmenou prirodzených geomechanických vlastností. Práca potvrdila, že metodiku je možné používať v terénnych podmienkach a získavať relevantné dáta i len pri orientačnej metodike.