Vývoj podzemního odtoku z části České křidové pánve - Chroustová, Kateřina (2017)
K často diskutovaným tématům patří, v této době, vývoj klimatu a s ním související sucho, které ovlivňuje jak povrchové, tak i podzemní vody. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit vývoj podzemního odtoku ve východní části české křídové pánve v letech 2006 až 2015. Ten byl popsán na základě průměrných denních průtoků řeky Svitavy a týdenních vydatností pramene Zderaz - Kapalice, pomocí programu PART a Mailletovy rovnice. Podzemní odtok byl následně porovnán se srážkami. Výsledky ukazují klesající trend podzemního odtoku, který odpovídá klesajícímu trendu srážek.