Tektonika němčicko-vratíkovského pruhu - Hlávka, David (2017)
V této práci se věnuji tektonické stavbě devonských hornin v oblasti němčicko-vratíkovského pruhu. Za pomoci naměřených a převzatých kompasových dat byly v programu SpherStat sestaveny konturové diagramy. Z těchto diagramů byl určen úklon vrstev a průběh osy vrásy. Podařilo se potvrdit, že se osa vrásy uklání k SSV pod mírným úhlem 0-8°. Výjimkou je oblast od Žďáru k Němčicím, kde byl zjištěn úklon osy vrásy k jihu pod úhlem 24°. Náhlý odklon němčicko-vratíkovského pruhu k východu je tedy oproti předpokládanému zlomu způsoben průhybem osy vrásy. Tato práce potvrzuje a doplňuje původní předpoklady o průběhu osy vrásy hornin němčicko-vratíkovského pruhu a přispívá k celkovému řešení otázky jeho stavby.