Mnohorozměrné škálování - Hamranová, Sára; Navrátil, Radim, 1985-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2017)
V této práci se věnujeme mnohorozměrnému škálování jako jedné z vícerozměrných statistických metod na redukci dimenzionality datového souboru. Popíšeme rozdíly mezi metrickým a nemterickým škálováním. Tyto dvě metody aplikujeme na příkladech v statistickém softwaru R. Uvedeme analýzu hlavních komponent a ukážeme podobnost mezi ní a klasickým škálováním.
In this thesis, we study multidimensional scaling as one of the multivariate statistical method to reduce dimensionality of the data set. We describe differences between metric and nonmetric scaling. We apply these two methods to the examples in the statistical software R. We mention principal component analysis and show similarity between principal component analysis and multidimensional scaling.
Vedoucí práce: Radim Navrátil
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: vícerozměrné statistické metody; multivariate analysis; bakalářské práce; bachelor's theses