Mnohorozměrné škálování - Hamranová, Sára (2017)
V této práci se věnujeme mnohorozměrnému škálování jako jedné z vícerozměrných statistických metod na redukci dimenzionality datového souboru. Popíšeme rozdíly mezi metrickým a nemterickým škálováním. Tyto dvě metody aplikujeme na příkladech v statistickém softwaru R. Uvedeme analýzu hlavních komponent a ukážeme podobnost mezi ní a klasickým škálováním.