Dopady klimatické změny na pobřežní regiony - využití metody CLIL ve výuce - Bureš, Ondřej; Burianová, Jarmila, 1976-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výuku environmentálních problémů v hodinách zeměpisu na středních školách s využitím metody CLIL a případových studií. Teoretická část se zabývá představením metody CLIL a zásadami jejího využití v hodinách. Dále jsou zmíněny základní charakteristiky využití případových studií ve vzdělávání. Práce se také zabývá výukou environmentálních problémů. Následně je představen region Outer Banks, zejména vliv změny klimatu na tyto ostrovy. V praktické části je pak toto území využito pro tvorbu plánu hodiny a pracovního listu pro studenty, který obsahuje zásady zmíněné v teoretické části a kombinuje výuku environmentálních problémů s metodou CLIL a případovou studií. V závěru tak dochází ke spojení všech částí práce k vytvoření přínosného a efektivního učebního materiálu.
This thesis focuses on teaching environmental issues in secondary level Geography lessons with the use of CLIL method and case studies. The theoretical part describes general principles of CLIL methodology. Fundamental characteristics of case study instruction are also mentioned. Additionally, the part focuses on effective teaching of environmental issues. Furthermore, the Outer Banks region is introduced, as well as the influence of global climate change on these barrier islands. This topic is later used in the practical part, which combines teaching environmental issues with CLIL methodology and case study method. In conclusion, all parts of the work are combined to create a useful and effective learning material.
Vedoucí práce: Jarmila Burianová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: environmentální problémy; zeměpis; environmental problems; geography (school subject); bakalářské práce; bachelor's theses