Role mikroprostředí v biologii chronické lymfatické leukémie - Vojáčková, Eva (2017)
Chronická lymfatická leukémie (CLL) je nejrozšířenějším typem leukémie vyskytujícím se u dospělých v Evropě a v Severní Americe. Významným znakem CLL buněk je jejich silná závislost na nádorovém mikroprostředí, kde CLL buňky získávají signály podporující jejich proliferaci, přežívání či rezistenci k protinádorové terapii. Diplomová práce se zabývá možným mechanizmem, kterým CLL buňky v kontextu mikroprostředí regulují aktivitu B-buněčné signalizace, klíčové signální dráhy CLL buněk.