Problematika maternální kontaminace vzorků pro prenatální diagnostiku - Škrábalová, Hana (2017)
Tato diplomová práce se zabývá maternální kontaminací vzorků plodových vod a choriových klků, které se využívají v prenatální genetické diagnostice. Příměs mateřských buněk (potažmo DNA) ve fetálním vzorku může komplikovat interpretaci výsledků vyšetření. Jedním z cílů práce bylo zmapovat situaci maternální kontaminace v Cytogenetické laboratoři Brno, s. r. o. Byl sledován vliv kultivace, týdne těhotenství a dalších faktorů na riziko maternální kontaminace vzorků. Dalším cílem bylo rozšířit a optimalizovat metodiku pro kontrolu kontaminace, aby byla schopna detekovat i nízké hladiny kontaminace a poskytovala informativní výsledky u co největšího počtu analyzovaných vzorků.