Úloha fibroblastových růstových faktorů v diferenciaci progenitorů plicního epitelu - Ševčíková, Klára; Kotasová, Hana, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Fibroblastové růstové faktory jsou důležité signální molekuly embryonálního vývoje plic. Hrají klíčovou roli především v buněčné diferenciaci, proliferaci, větvení dýchacích cest a vaskulogenezi. Diferenciace plicních progenitorů do epiteliálních buněk plic poskytuje model pro výzkum plicního vývoje a regenerace plic. Může být také zdrojem buněk použitelných ve tkáňovém inženýrství. Tato práce se zabývá adherentní i neadherentní diferenciací plicních progenitorů do epiteliálních buněk dýchacích cest a alveolů a rolí fibroblastových růstových faktorů, zejména FGF2, FGF7 a FGF10, na průběh diferenciace. Dosažené výsledky ukazují, že FGF2 spíše opožďuje diferenciaci, kdežto FGF7 a FGF10 indukují diferenciaci různých buněčných typů epitelu plic jako jsou Club buňky, řasinkové buňky, bazální buňky nebo pneumocyty I. a II. typu.
Fibroblast growth factors are important signalling molecules during embryonic development of the lungs. They play a key role in cell differentiation, proliferation, branching morphogenesis and vasculogenesis. Differentiation of lung progenitors into lung epithelial cells can provide a model for lung developmental or regeneration studies. It can be also a source of cells for tissue engineering. This thesis deals with adherent and nonadherent differentiation of the lung progenitors into lung airway or alveolar epithelial cell types and the role of fibroblast growth factors, especially FGF2, FGF7 and FGF10, in this differentiation. Obtained results show that FGF2 rather delays differentiation whereas FGF7 and FGF10 are able to induce differentiation of distinct types of lung epithelial cells like Club cell, cilliated cells, basal cells or pneumocytes I and II.
Vedoucí práce: Hana Kotasová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: diferenciace buněk; fibroblastové růstové faktory; progenitorové buňky plic; respirační sliznice; cell differentiation; lung progenitor cells; Fibroblast Growth Factors; Respiratory Mucosa; diplomové práce; master's theses