Úloha fibroblastových růstových faktorů v diferenciaci progenitorů plicního epitelu - Ševčíková, Klára (2017)
Fibroblastové růstové faktory jsou důležité signální molekuly embryonálního vývoje plic. Hrají klíčovou roli především v buněčné diferenciaci, proliferaci, větvení dýchacích cest a vaskulogenezi. Diferenciace plicních progenitorů do epiteliálních buněk plic poskytuje model pro výzkum plicního vývoje a regenerace plic. Může být také zdrojem buněk použitelných ve tkáňovém inženýrství. Tato práce se zabývá adherentní i neadherentní diferenciací plicních progenitorů do epiteliálních buněk dýchacích cest a alveolů a rolí fibroblastových růstových faktorů, zejména FGF2, FGF7 a FGF10, na průběh diferenciace. Dosažené výsledky ukazují, že FGF2 spíše opožďuje diferenciaci, kdežto FGF7 a FGF10 indukují diferenciaci různých buněčných typů epitelu plic jako jsou Club buňky, řasinkové buňky, bazální buňky nebo pneumocyty I. a II. typu.