Charakterizace protilátek vyvinutých pro detekci cytokininového receptoru AHK4 - Svozilová, Hana (2017)
Cytokininy jsou fytohormony, které regulují rostlinný růst a vývoj. Genom Arabidopsis thaliana kóduje tři cytokinové receptory, ARABIDOPSIS HISTIDINE KINASE 2 (AHK2), AHK3 a AHK4, jejichž subcelulární lokalizace je dodnes předmětem zájmu mnoha vědeckých pracovišť. Receptory jsou v buňce lokalizovány na plazmatické membráně a na membráně endoplazmatického retikula. Membránová topologie však není známá. Protilátky dostatečně citlivé a specifické rozpoznat jednotlivé receptory by byly cenným nástrojem pro studium jejich exprese, intracelulární lokalizace a funkční charakterizace. Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat 4 polyklonální a 2 monoklonální protilátky vyvinuté pro imunodetekci AHK4 receptoru. Jako imunogeny byly použity purifikovaný protein C-terminální přijímačové domény AHK4 a syntetický peptid z extracelulární domény AHK4. Protilátky vyvinuté proti přijímačové doméně byly schopny in vitro detekovat 1 ng tohoto purifikovaného proteinu. V bakteriálních lyzátech polyklon