Strukturní studie virionů lidského echoviru 18 a vybraných virových proteinů - Levdansky, Yevgen (2017)
Abstrakt Echovirus 18 (E18) je pikornavirus způsobující aseptickou meningitidu u malých dětí a závažné případy hepatitidy u pacientů s omezenou funkcí imunitního systému. Časté epidemie E18 po celém světě poukazují na potřebu vývoje antivirové léčby, která v současnosti není k dispozici. Uvolnění genomu pikornavirů do hostitelské buňky je závislé na tvorbě A-částic (mezistav kapsidy před uvolněním genomu), které nebyly pro echoviry popsané. Tato diplomová práce prezentuje struktury nativního virionu a A-částice E18 indukované kyselým pH určené s rozlišením 3.1 Å a 3.3 Å pomocí kryo-elektronové mikroskopie. Kapsida E18 se skládá z 60 kopií strukturních proteinů VP1, VP2, VP3 a VP4, které obklopují jednořetězcový 7.5 kb dlouhý RNA genom. Struktury dvou stavů virionů E18 ukázaly, že přeměna na A-částici je doprovázena zvětšením velikosti virové kapsidy o 5.4 % a tvorbou pórů ve virové kapsidě kolem dvojčetných os symetrie. Přechod na A-částici je charakterizován uvolněním proteinu VP4