MikroRNA jako prognostické a prediktivní markery u metastatického renálního karcinomu - Kováčová, Júlia (2016)
Metastatický renální karcinom (mRCC - metastatic renal cell carcinoma) je značně chemo- a radiorezistentní typ nádoru, který je léčený nízkomolekulárními inhibitory tyrozinkináz v drahách aktivujících nádorovou angiogenezi. Relaps onemocnění nastává po variabilně dlouhém bezpříznakovém období, na základě kterého je možné pacienty rozdělit na neodpovídající a odpovídající na léčbu. V současnosti neexistuje spolehlivý biomarker, pomocí kterého by bylo možné včas identifikovat pacienty, u kterých léčba bude účinná. Množství studií dokazuje, že mikroRNA, malé nekódující regulační RNA, mají potřebné vlastnosti biomarkeru a změna jejich fyziologických hladin koreluje s různými patologickými stavy, včetně nádorových změn tak jako i se specifickými parametry těchto stavů. V této diplomové práci byly pomocí vysokokapacitní čipové analýzy na souboru 60 pacientů identifikované miRNA (miR-191*, miR-4655-5p, miR-1231, miR-933, miR-483-5p, miR-92b, miR-6880-5p, miR-5001-3p, miR-16-2-3p, miR-4728-5p