Úloha transkripčního faktoru HIF1alfa ve vývoji savčích neurálních kmenových buněk , in vitro charakteristika - Koníř, Vojtěch (2017)
Tato práce se zabývá vlivem HIF1α na neurální diferenciaci in vitro. Analyzovány byly dva systémy diferenciace myších embryonálních kmenových buněk. Tvorba embryonálních tělísek jako model spontánní diferenciace a kultivace neurosfér pro studium neurálního vývoje. Porovnání linií buněk standardních a deficientních pro HIF1α ukázalo, že HIF1α brání rané neurální diferenciaci. Druhá část práce je věnována transfekci plazmidovou DNA. Pro transfekci embryonálních kmenových buněk se ukázala vhodnější chemická transfekce, než elektroporace. Transfekce byla využita k obnově exprese HIF1α v ESC a z nich kultivovaných neurosférách. To vedlo k určitému poklesu exprese LewisX u mutantních neurosfér, tedy částečnému zvrácení fenotypu.