Mikroprostředím-navozená ochrana maligních lymfocytů při testování inovativních protinádorových látek - Kašpárková, Marie (2017)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejčastější leukémií v Západním světě a stále patří mezi nevyléčitelná onemocnění. Zásadní obtíž v léčbě představuje rezistence způsobená defekty v genu TP53, která se týká i fludarabinu, stěžejního léku pro toto onemocnění. Jednou z možností cílené terapie by mohlo být využití přítomnosti defektů TP53 pro koncept tzv. syntetické letality. Vhodným cílem pro komplementární inhibice se jeví protein Chk1, protože by tak mohly být odstraněny všechny kontrolní body buněčného cyklu a navozena mitotická katastrofa. V rámci diplomové práce jsem vytvořila ko kultivační systém stimulující CLL buňky k proliferaci, s následnou aktivací proteinu Chk1. Prostřednictvím testů viability a detekce apoptózy pomocí průtokové cytometrie a westernového přenosu jsem prokázala, že senzitivizace na nukleosidový analog fludarabin skrze inhibici Chk1 je možná u některých vzorků, včetně těch s defekty v genu TP53.