Přítomnost klonálních B lymfocytů u monoklonálních gamapatií - Hojdanová, Monika; Říhová, Lucie; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2017)
Monoklonální gamapatie (MG) řadíme mezi heterogenní skupinu onemocnění, pro kterou je charakteristická produkce monoklonálního imunoglobulinu (M-Ig). Patří mezi ně monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS) či mnohočetný myelom (MM). Zdrojem M-Ig jsou maligně transformované plazmocyty (PC) vycházející z B lymfocytů (B-ly). V některých případech je však možné u MG detekovat i klonální B-ly, které ale pravděpodobně nijak nesouvisí s přítomnou MG. Přítomnost klonálních B-ly na pozadí MG často nemusí být odhalena a není jasné, zda se jedná o dva různé klony patologických buněk, které vznikly nezávisle na sobě, nebo je přítomen společný patologický prekurzor. V diplomové práci jsou detailně analyzovány případy, kdy kromě stávající MG byly identifikovány právě klonální B-ly, které se v případě non-IgM MG běžně nemanifestují. U nově diagnostikovaných MG se záchytem klonálních B-ly byl pomocí polychromatické průtokové cytometrie stanoven jejich fenotypový profil, pričemž byl nejčastěji id
Monoclonal gammopathies (MG) are a heterogeneous group of diseases characterized by production of monoclonal immunoglobulin (M-Ig). MG include monoclonal gammopathy of undetermine significance (MGUS) and multiple myeloma (MM). The source of M-Ig are malignant plasma cells derived from B cells. In some cases of MG it is possible to detect clonal B cells, which are probably not related to MG. The presence of clonal B cells on the background of MG is not often revealed and it is not clear whether there are two different clones of pathological cells that originated independently of each other or not. In this diploma thesis were analyzed cases, where clonal B cells (which are not manifested in case of non-IgM MG) have been detected in addition to the existing MG. In newly diagnosed MG, with presence of clonal B cells, phenotypic profile of B cells and plasma cells was determined by polychromatic flow cytometry. In the most cases of the B cells analysis there was found phenotype of clonal B
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: B lymfocyty; paraproteinemie; paraproteinémie; paraproteiny; plazmatické buňky; průtoková cytometrie; B lymphocytes; flow cytometry; paraproteinemia; paraproteins; Paraproteinemias; Plasma Cells; diplomové práce; master's theses