Porce vs. výživové doporučené dávky u dětí do 18 let - Krobot, Martin (2017)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výživových doporučení pro děti do 18 let. V jednotlivých kapitolách teoretické části jsou postupně rozebrány všechny úrovně výživových doporučení pro děti do 18 let - výživové doporučené dávky, obecná výživová doporučení a doporučení založená na skupinách potravin. Praktická část se následně zaměřuje na zjednodušení používané v individuální terapii, kdy jsou velikosti porcí přirovnávány k velikosti pěsti. Na vzorku dětí, jimž byl změřen objem jejich pěsti, se snaží porovnat rozpis stravy, ve kterém jsou gramáže potravin odvozeny od velikosti pěsti, s výživovými doporučenými dávkami pro děti dané věkové kategorie. Rozpis stravy byl sestaven na základě doporučení projektu Pohyb a výživa.