Stravovací zvyklosti u dialyzovaných pacientů - Nikolić, Aleksandra (2017)
Teoretická část této diplomové práce shrnuje poznatky o hemodialýze a výživových opatřeních při této léčbě. Zaměřuje se i na možné zdravotní komplikace vznikající při nedodržení dietních opatření a na jejich prevenci. Praktická část této diplomové práce zjišťuje stravovací zvyklosti u hemodialyzovaných pacientů a jejich informovanost a znalosti o správném výběru potravin a nápojů. V praktické části jsou pomocí dotazníku hodnocené informovanost a znalosti pacientů o zásadách stravování při hemodialýze a pomocí tří 24h recallů (v den dialýzy, v den bez dialýzy a ve víkendový den) jsou zhodnocené stravovací zvyklosti a dodržování nutričních zásad.