Odhad zátěže kadmiem ze sóje a sójových výrobků u alternativního způsobu stravování - Kosečková, Pavlína (2017)
Tato diplomová práce zjišťuje obsah kadmia v sójových bobech a sójových výrobcích, a zároveň se zabývá odhadem zátěže tímto těžkým kovem u vegetariánů a veganů, u nichž se předpokládá vyšší míra konzumace sójových potravin. Teoretická část této práce seznamuje čtenáře s problematikou kadmia v životním prostředí, v potravinách a jeho negativními účinky na lidské zdraví. Kapitola o sóji byla sepsána z pohledu nutričního terapeuta. Informace týkající se zdravotních účinků sójových bobů, jež bývají častým tématem diskuzí vychází z nejnovějších metaanalýz. V experimentální části této diplomové práce byla provedena chemická analýza sójových bobů a sójových výrobků pro stanovení obsahu kadmia. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována frekvence a velikost konzumovaných porcí daných potravin. Na základě těchto výsledků byl vyhodnocen denní přívod kadmia ze sójových potravin.