Stanovení produkce imunoglobulinů u pacientů s humorálními imunodeficiencemi - Holubová, Monika (2017)
Bakalářská práce se zabývá stanovením produkce imunoglobulinů u pacientů s protilátkovými imunodeficity. Cílem této práce bylo optimalizovat vyšetřovací metodu pro měření nízkých hladin imunoglobulinů v supernatantu, aplikovat tuto metodu v praxi a zhodnotit naměřené výsledky. Vyšetřovanou skupinu tvořili pacienti s běžnou variabilní imunodeficienci (CVID), která se vyznačuje poruchou tvorby protilátek ve třídě IgG a IgA. Do vyšetření protilátkové produkce bylo zapojeno celkem 5 zdravých jedinců a 26 pacientů s CVID.