Význam elektroforézy bílkovin séra v laboratorní diagnostice - Pavlíčková, Anna; Wilhelmová, Ingrid; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o významu využití elektroforézy sérových bílkovin v laboratorní praxi. Teoretická část zahrnuje základní principy elektroforézy, následné zpracování a vyhodnocení elektroforeogramu, dále rozdělení proteinů při elektroforéze, jednotlivé elektroforetické typy a provázání s diagnostikou monoklonální gamapatie. Praktická část se zabývá posouzením využití elektroforézy bílkovin v laboratorní diagnostice. Zpracovává výsledky vyšetření elektroforézy bílkovin v séru retrospektivně sesbírané na Oddělení klinické biochemie ve FN USA v Brně. Řeší především její význam v diagnostice a v monitorování onemocnění spojených s monoklonální gamapatií.
This thesis deals with the meaning of the use of the serum protein electrophoresis in the laboratory practice. The theoretical part includes basic principles of the electrophoresis, subsequent processing and evaluation of an electrophoretogram, also protein separation by the electrophoresis, different electrophoretic types and meaning in the diagnostics of monoclonal gammopathy. The practical part deals with assessment of the use of the electrophoresis in the laboratory diagnostics. It processes results of examinations of the serum protein electrophoresis, which were collected retrospectively at the Department of Clinical Biochemistry in University Hospital St. Anne in Brno. It deals mainly with her meaning in the diagnostics and in the monitoring of the diseases which are associated with the monoclonal gammopathy.
Vedoucí práce: Ingrid Wilhelmová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: elektroforéza sérových bílkovin; paraproteinemie; Blood Protein Electrophoresis; Paraproteinemias; bakalářské práce; bachelor's theses