Význam elektroforézy bílkovin séra v laboratorní diagnostice - Pavlíčková, Anna (2017)
Tato bakalářská práce pojednává o významu využití elektroforézy sérových bílkovin v laboratorní praxi. Teoretická část zahrnuje základní principy elektroforézy, následné zpracování a vyhodnocení elektroforeogramu, dále rozdělení proteinů při elektroforéze, jednotlivé elektroforetické typy a provázání s diagnostikou monoklonální gamapatie. Praktická část se zabývá posouzením využití elektroforézy bílkovin v laboratorní diagnostice. Zpracovává výsledky vyšetření elektroforézy bílkovin v séru retrospektivně sesbírané na Oddělení klinické biochemie ve FN USA v Brně. Řeší především její význam v diagnostice a v monitorování onemocnění spojených s monoklonální gamapatií.