Vliv fixace a délky archivace na výsledky imunohistochemie - Štetková, Ivana (2017)
Imunohistochemie (IHC) je technika využívána v histopatologických laboratořích. Využívá se k průkazu antigenu pomocí specifických protilátek v tkáňových řezech. Teoretická část práce se zabývá základními pojmy, vysvětluje obecný postup s řešením kritických bodů a popisuje různé typy metod a jejich standardizaci. Bloky zalité v parafínu, které jsou základním způsobem uchovávaní tkání pro metodu IHC je možné fixovat různými fixativy. Nejčastěji však formalínem anebo směsi alkoholů, například methacarnem. Praktická část práce proto testuje vliv fixace ale i délky archivace na třech typech tkaní prenatálního původu pomocí protilátek proti CD 31, Ki-67, β-aktinu a cyklinu A. Typ použité fixace ani délka archivace se neprokázala v podmínkách našeho experimentu jako důležitý faktor schopný ovlivnit výsledek IHC do značné míry. Obě fixativa jsou tedy použitelná i když fixace formalínem se zdá být vhodnější.