Pozitivní záchyt Chlamydia trachomatis metodou PCR ve Fakultní nemocnici Brno - Plachá, Renata (2017)
Chlamydia trachomatis je v současnosti považována za jedno z nejčastěji evidovaných bakteriálních agens sexuálně přenosných infekcí. Kromě toho stále zůstává hrozbou v podobě trachomu a v posledních letech je čím dál více diskutován nárůst případů onemocnění lymphogranuloma venereum ve vyspělých zemích. V rámci diagnostiky je nejcitlivější metodou přímý průkaz pomocí PCR, u které je kromě vysoké citlivosti výhodou také rychlost a potřeba malého množství DNA. Práce obsahuje teoretické poznatky o bakterii C. trachomatis, o onemocněních, která způsobuje, a o možnostech její diagnostiky. V praktické části jsou popsány metody zvolené pro průkaz pozitivity C. trachomatis a dále statistické vyhodnocení pozitivních záchytů této bakterie pomocí PCR ve FN Brno.