Zobecněné konvexní funkce - Kytlica, Martin (2017)
V této práci se budeme věnovat zkoumání tříd funkcí, které mají uplatnění v široké škále matematiky, například v optimalizaci. Je známo, že konvexní funkce jsou velmi silný nástroj a umožňují nám hledat jejich extrémy velmi elegantními způsoby. Je jen přirozené, že se snažíme najít i jiné třídy funkcí, které toto mohou splňovat, avšak nejsou konvexní. Čtenář se zde seznámí s dvěma třídami takových funkcí. Začneme s kvazikonvexními, které jsou, co se zobecnění týče, nejobsáhlejší třídou. Pak, přidáním diferencovatelnosti, se přesuneme k pseudokonvexním funkcím. Jako vsuvka je zde kapitola věnovaná se zobecněným lineárním funkcím, v našem případě to budou kvazilineární a pseudolineární. V závěru práce se podíváme, jak lze popsané třídy funkcí využít v optimalizaci.