Odhady parametrů a testy dobré shody pro vybrané smíšené rozdělení používané v pojišťovnictví - Zdechovan, Rastislav (2017)
Ak modelujeme počet poistných plnení v poisťovníctve pri reálnych (nezjednodušených) podmienkach, dospievame k zmiešaným rozdeleniam. Na základe pravdepodobnostných analýz (zmiešaného) Pólyovho-Eggenbergerovho, Delaportovho, zovšeobecneného Waringovho a zovšeobecneného Poissonovho rozdelenia boli v práci napísané programy v softvéri R pre výpočet odhadov parametrov momentovou metódou, metódou maximálnej vierohodnosti a metódou minimálneho chí kvadrátu vo vymenovaných diskrétnych rozdeleniach ako aj pre realizáciu chí kvadrátu testu dobrej zhody. Informatívne sa vyšetrili aj vlastnosti týchto algoritmov.