Nabývání státního občanství České republiky v evropském kontextu - Lukášová, Klára (2016)
Tato práce se zabývá různými způsoby nabývání státního občanství České republiky. Analyzuje nabývání státního občanství automaticky ze zákona, udělením státního občanství i nabytí státního občanství prohlášením. Všímá si historického vývoje jednotlivých nabývacích titulů od vzniku Československa dosud. Současnou právní úpravu pak představuje v kontextu s jinými evropskými normami. Jejím cílem je umožnit čtenáři porovnat příslušná ustanovení v zákoně č. 186/2013 Sb. o státním občanství České republiky s normami v jiných evropských zákonech a navrhnout možná vylepšení stávající právní úpravy.