Poslanecká imunita - Ošmera, Petr (2016)
Tato rigorózní práce se věnuje poslanecké imunitě. Práce popisuje vývoj tohoto institutu v různých etapách vývoje naší republiky. Nejdříve v období do roku 1989: v letech 1918-1948, tedy první republika, dále i v období po únoru 1948 do roku 1990, a také i v porevolučním období od roku 1990 až do roku 2013, kdy došlo ke zcela pro naši zemi novému pojetí poslanecké imunity. Práce se věnuje především popisu této změny v dosavadním pojetí poslanecké imunity. Část práce je věnována i pokusům o omezení poslanecké imunity českých zákonodárců od r. 1993, tj. účinnosti Ústavy ČR. Zvláštní kapitolu pak tvoří případy zbavení imunity českých zákonodárců od r. 1993. Závěrem se práce dotýká i problematiky imunity v rámci evropského parlamentu u europoslanců.