Zakládání trvalých ploch a jejich srovnání s historickými fytocenologickými snímky vybrané lokality - Píšťková, Kateřina; Tichý, Lubomír, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
Srovnávání druhového složení a zastoupení druhů pomocí fytocenologických zápisů z delšího časového období bývá v evropských zemích hojně využíváno pro zjišťování vegetačních změn určitého území. Na základě toho, zda se v průběhu času plochy zaznamenávaly na témže místě, či na různých nebo blízkých plochách, dělíme plochy do tří kategorií (A) opakované zápisy z týchž ploch - trvalé plochy, (B) plochy, u nichž neznáme zcela přesnou lokalizaci v terénu, při jejich opětovném zápisu nemuselo dojít k přesnému dohledání - kvazipermanentní plochy, (C) plochy z určitého časového úseku na různých přesně nelokalizovaných plochách - nedohledatelné plochy. V této práci jsem testovala velikost vegetačních změn za použití všech výše zmíněných typů ploch na dvou blízkých zájmových lokalitách (Hády a Obřanská stráň u Brna). Též jsem se pokusila brát v úvahu různé aspekty, které by mohly zapříčinit nesprávnou interpretaci výsledků (prováděný management, sucho, časová a prostorová dynamika druhů).
Comparison of species composition and diversity based on vegetation plots has been widely used for detection of vegetation change within a specific area in some european countries. Considering whether the vegetation plots are recorded from the same, or different or nearby position, the plots can be divided into three categories (A) repetitive records from the same plots - permanent plots, (B) plots recorded in certain period of time from various vaguely localized area - non-traceable plots, (C) plots without exact location when the repetitive plots may not be sampled at exactly the same position and can be slightly moved, but still at the close surrounding - quasipermanent plots. In this thesis I tested the significance of vegetation change using all the above mentioned types of plots at two areas of the interest (localites Hády and Obřanská stráň near the city of Brno, South Moravia, Czech Republic).
Vedoucí práce: Lubomír Tichý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: druhová rozmanitost; fytocenologie; fytogeografie; vegetace; phytocenology; phytogeography; species diversity; vegetation; diplomové práce; master's theses