Zakládání trvalých ploch a jejich srovnání s historickými fytocenologickými snímky vybrané lokality - Píšťková, Kateřina (2017)
Srovnávání druhového složení a zastoupení druhů pomocí fytocenologických zápisů z delšího časového období bývá v evropských zemích hojně využíváno pro zjišťování vegetačních změn určitého území. Na základě toho, zda se v průběhu času plochy zaznamenávaly na témže místě, či na různých nebo blízkých plochách, dělíme plochy do tří kategorií (A) opakované zápisy z týchž ploch - trvalé plochy, (B) plochy, u nichž neznáme zcela přesnou lokalizaci v terénu, při jejich opětovném zápisu nemuselo dojít k přesnému dohledání - kvazipermanentní plochy, (C) plochy z určitého časového úseku na různých přesně nelokalizovaných plochách - nedohledatelné plochy. V této práci jsem testovala velikost vegetačních změn za použití všech výše zmíněných typů ploch na dvou blízkých zájmových lokalitách (Hády a Obřanská stráň u Brna). Též jsem se pokusila brát v úvahu různé aspekty, které by mohly zapříčinit nesprávnou interpretaci výsledků (prováděný management, sucho, časová a prostorová dynamika druhů).