Testy homogenity rozptylu - Vafková, Lada; Budíková, Marie, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2017)
V této diplomové práci se zabývám testy homogenity rozptylu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole se věnuji popisu testů homogenity rozptylu pro dva náhodné výběry a pro dvourozměrný náhodný výběr. Ve druhé kapitole se zabývám testy homogenity rozptylu pro m náhodných výběrů, na konci kapitoly stručně zmiňuji metody mnohonásobného porovnávání. Následně se ve třetí a čtvrté kapitole věnuji vlastnostem těchto testů, které zkoumám pomocí simulačních studií. Pro testování a simulační studie používám programovací jazyk R.
This thesis is considering problems of a homogeneity of variance tests. The thesis is divided into four chapters. The first chapter deals with the description of the homogeneity of variance tests for two random samples and for two-dimensional test. The second chapter is focused on the homogeneity of variance tests for m random samples. In the end of the chapter are briefly mentioned methods of multiple comparation. Lastly, the third and fourth chapters are about properties of this test which are examined with the simulation studies. For testing and simulations is used programming language R.
Vedoucí práce: Marie Budíková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: statistické metody; testování statistických hypotéz; statistical hypothesis testing; statistical methods; diplomové práce; master's theses