Numerické metody nepodmíněné optimalizace - Habrovec, Martin (2017)
Tato diplomová práce se zabývá numerickými metodami nepodmíněné optimalizace. Mezi základní zmíněné metody patří Gradientní metody, Newtonova metoda, Metoda sdružených směrů a Kvazinewtonovy metody. Výklad jednotlivých metod je doplněn o příklady na testovacích funkcích. Součástí práce je také implementace těchto algoritmů v programovacím prostředí R.