Studium dlouhých nekódujících RNA u pacientů s renálním karcinomem - Kondelová, Alexandra (2017)
Renální buněční karcinom (RCC) je nejčastějším nádorovým onemocněním ledvin, je typický chemo- a radiorezistencí a časným nástupem relapsu. V současnosti není možné dostatečně citlivě předikovat klinický průběh onemocnění, což vede k potřebě studia nových molekulárních biomarkerů. Tato práce byla zaměřena na studium dlouhých nekódujících RNA (lncRNA), skupinu potenciálních diagnostických a prognostických biomarkerů, které regulují genovou expresi na transkripční a postranskripční úrovni. Cílem této práce byla analýza exprese vybraných lncRNA GAS5 a H19 ve vzorcích pacientů s RCC, analýza vztahu exprese lncRNA ke klinicko-patologickým parametrům (klinické stádium, grade, doba bezpříznakového přežití). Následně byla na základě výsledků zvolena lncRNA GAS5 na funkční charakterizaci pomocí in vitro testů. Hladina GAS5 byla utlumena pomocí siRNA a byl pozorován vliv na proliferaci, migraci, klonogenicitu a apoptózu buněk a regulaci buněčného cyklu.