Výběrová šetření - Jelínková, Adéla (2017)
V této diplomové práci se věnujeme výběrovým šetřením. Nejprve zde představujeme základní pojmy výběrových šetření. Dále popisujeme pravděpodobnostní výběry (prostý náhodný výběr, poissonovský, zamítací a stratifikovaný výběr), tzn. metody volby výběrového souboru z populace. Následně se seznamujeme s metodami odhadů populačních úhrnů, popř. populačních průměrů, které tyto výběry využijí k tomu, aby nám poskytly informace o celém základním souboru. Získané poznatky jsou na závěr ilustrovány a porovnány na simulovaných datech. Výpočty jsou prováděny ve statistickém softwaru R.