Statistické modelování elektrokardiografických povrchových integrálových map - Šindlář, Vojtěch (2017)
V této diplomové práci se věnujeme statistickému modelování elektrokardiografických povrchových integrálových map. Celá práce je rozdělena do tří kapitol. V první z nich uvádíme teorii interpolačních a penalizovaných regresních modelů na obdélníku i na válci, dále se zabýváme volbou vyhlazovacího parametru s využitím křížového ověřování, a také počítáme první dvě parciální derivace pro funkce popisující vyhlazené plochy. Druhá kapitola je rovněž teoretická a je věnována analýze hlavních komponent a jejímu zobecnění. V poslední kapitole aplikujeme teorii z předchozích částí v programovacím jazyce R na reálná data. Pro vybraného pacienta kreslíme interpolované i vyhlazené plochy, u kterých se dále zabýváme gradientem a mírou penalizace. Nakonec zkoumáme rozdíly mezi původními a vyhlazenými daty pomocí skóre hlavních komponent a jejich vlivu.