Funkční analýza mutací spojených s dědičnými nemocemi - Pavloušková, Jana (2017)
V disertační práci se věnujeme zavedení funkční analýzy mutací v genu kódujícím LDL receptor pro doplnění genetické diagnostiky dědičného onemocnění familiární hypercholesterolemie. Ta je převážně způsobena právě mutací v genu pro LDL receptor. V důsledku mutací je v jaterních buňkách zpomaleno odstraňování lipoproteinů o nízké hustotě z krve a dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu urychluje rozvoj aterosklerózy a u pacientů se mohou projevit kardiovaskulární onemocnění (především infarkt myokardu) již ve velmi časném věku. Při funkční analýze byly nejprve zavedeny zvolené mutace do genu pro LDL receptor a následně vytvořeny linie CHO buněk se stabilní expresí těchto mutovaných proteinů. Lokalizace LDLR proteinu a jeho funkce byla sledována pomocí konfokální laserové skenovací mikroskopie za použití fluorescenčního značení LDL receptoru, barvených LDL částic a dodatečného barvení jednotlivých organel buňky. Mutace v genu pro LDL receptor jsou děleny do pě