Ototoxicita indukovaná cisplatinou - klinické sledování a stanovení individuální senzitivity - Talach, Tomáš (2017)
Úvod. Je prokázáno, že pacienti léčení chemoterapeutikem cisplatinou vykazují značnou interindividuální variabilitu v projevech nežádoucího účinku tohoto léčiva - ototoxicitě. Předpokládá se, že podkladem této skutečnosti jsou genetické faktory. Cílem projektu bylo nalezení závislosti mezi výskytem ototoxicity indukované cisplatinou a variabilitou v genech. Metody. V prospektivní studii bylo analyzováno 55 pacientů léčených cisplatinou, u kterých se nevyskytovalo významné poškození sluchu v předchorobí. Pacienti byli audiometricky vyšetřeni před terapií a následně před a po každém cyklu podání cisplatiny. Byly zkoumány genové polymorfismy ve vybraných kandidátních genech, kódujících enzymy ovlivňující oxidativní stres, mediátory zánětu , regulaci apoptózy a methyltransferázy. Výsledky. V souboru vyšetřených pacientů byly prokázány asociace časného nástupu ototoxicity indukované cisplatinou s nepřítomností delece genu pro GSTT1 (p=0,009) a s výskytem T alely polymorfismu rs9332377 v genu pro COMT.