Využitie omega-3 nenasýtených mastných kyselín u onkologických pacientov - Janíková, Eva (2017)
Nároky onkologického pacienta na výživu sa výrazne líšia od zdravej populácie. Mení sa potreba základných živín ako aj špecifických zložiek v bežnej strave, akými sú aj ω-3 mastné kyseliny. Bakalárska práca vo svojej teoretickej časti poskytuje prehľad využitia ω-3 mastných kyselín u onkologického pacienta. Popisuje základnú charakteristiku, zdroje a funkciu mastných kyselín, ktoré dáva do súvislosti s problematikou nádorových ochorení a využitia v klinickej praxi. Cieľom praktickej časti, ktorá je založená na kazuistikách, bolo zhodnotenie nutričného stavu onkologických pacientov v rámci procesu nutričnej starostlivosti a posúdenie ich nutričnej spotreby, stravovacích návykov a nutričného príjmu z hľadiska ω-3 mastných kyselín.