Rýchle zhodnotenie príjmu energie a bielkovín pomocou 24- hodinového recallu - Gáliková, Zuzana; Tomíška, Miroslav, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav podpory a ochrany zdraví (2017)
Táto bakalárska práca popisuje metódu 24- hodinového recallu ako jeden zo spôsobov sledovania príjmu stravy v klinickej praxi a predkladá možnosti jeho hodnotenia so zameraním na rýchly a presný odhad energetického príjmu a príjmu bielkovín v strave pacienta. V teoretickej časti je zdôvodnený význam sledovania príjmu stravy a následne je spracovaná problematika energetickej potreby organizmu a potreby bielkovín. Zahŕňa tiež stručnú charakteristiku ďalších metód využívaných na účely sledovania príjmu stravy. Najrozsiahlejšia časť je venovaná samotnej metóde 24- hodinového recallu a jej vlastnostiam. Praktická časť navrhuje spôsob rýchleho zhodnotenia energetického príjmu a príjmu bielkovín. Následne sú spracované informácie o príjme stravy pacientov navštevujúcich nutričnú poradňu Fakultnej nemocnice Brno získané metódou 24- hodinového recallu. Dôraz je kladený najmä na kvantitatívnu analýzu a aplikovanie metódy rýchleho zhodnotenia.
The bachelor thesis describes the 24- hour recall method as one of the techniques of assessing the dietary intake for the use in clinical practice and it presents some ways of its evaluation with focus on quick and accurate estimation of patient´s energy and protein intake. The theoretical part of the paper justifies the importance of assessing the dietary intake and afterwards it deals with the issue of energy and protein intake needs. It also includes brief characteristics of other methods used for the purpose of assessing the dietary intake. The most extensive part deals with the 24- hour recall method itself and its features. The practical part suggests the way of quick energy and protein intake evaluation. The paper afterward provides some processed information about dietary intake of patients of the Nutrition Clinic at University Hospital Brno gathered by the 24- hour recall method. There is emphasis on quantitative analysis and application of the quick estimation method.
Vedoucí práce: Miroslav Tomíška
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: energetický příjem; podvýživa; výživový stav organismu; 24-hour recall; nutritive condition; 24-hour recall; Energy Intake; Malnutrition; bakalářské práce; bachelor's theses