Kvalita života pacienta s amblyopií - Édes, Éva; Modlingerová, Eva; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Bakalářská práce pojednává o amblyopii a jejím vlivu na kvalitu života pacienta. V první kapitole je zaměřena pozornost na jednoduché binokulární vidění, je popsána jeho definice, vývoj, fyziologie a patologie. Druhá kapitola se zabývá amblyopií, jejím dělením a charakteristickými znaky z hlediska vidění. V třetí kapitole je popsána diagnostika amblyopie, vyšetření zrakové ostrosti, refrakce, postavení očí, rozlišovací schopnosti, kontrastní citlivosti a binokulárního vidění. Čtvrtá kapitola se soustřeďuje na léčbu amblyopie, pojednává o okluzi, penalizaci, pleoptickém cvičení a o možnostech léčby amblyopie v dospělosti. Pátá kapitola je zaměřena na kvalitu života pacienta s amblyopií. V poslední kapitole jsou zpracovány rozhovory s amblyopickými pacienty.
The aim of this bachelor’s thesis is dealing with amblyopia and its effect on the quality of patients´ life. The first chapter focuses on single binocular vision, its definition, development, physiology and pathology. The second chapter describes amblyopia, its definition, classification and characteristic signs in terms of vision. Third chapter delineates the diagnostics of amblyopia, the measurement of visual acuity, refraction, testing the alignment of eyes, crowding phenomenon, contrast sensitivity and binocular vision. The fourth chapter is focusing on the treatment of amblyopia, occlusion, penalisation, pleoptics and treatment possibilities in adults. The fifth chapter describes the impact of amblyopia on quality of life. In the last chapter, there is an elaboration of three interviews with amblyopic patients.
Vedoucí práce: Eva Modlingerová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: amblyopie; kvalita života; Amblyopia; Quality of Life; bakalářské práce; bachelor's theses