Čiastočná (Bangerterova) oklúzia - Letková, Veronika; Dostálek, Miroslav, 1964-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2017)
Bakalárska práca sa v úvode venuje problematike jednoduchého binokulárneho videnia. Následne je popísaná pleoptická terapia od korekcie refrakčných chýb, oklúzie, farmakologickej a optickej penalizácie až po pleoptickú liečbu. Bližšie je práca zameraná na čiastočnú oklúziu pomocou Bangerterových filtrov. V tejto kapitole je vysvetlená ich fyzická štruktúra, optické vlastnosti a mechanizmus selektívneho účinku. Súčasťou sú aj vybrané štúdie, ktoré sa zaoberajú použitím Bangerterových filtrov v praxi. V závere práce je spomenutá ich perspektívna budúcnosť.
Introduction of the bachelor thesis deals with issues of a simple binocular vision. Subsequently pleoptic therapy is described from the correction of refractive errors, occlusion, pharmacologic and optical penalization to pleoptic treatment. The thesis further focuses on partial occlusion by the aid of Bangerter filters. This chapter explains their physical structure, optical properties and mechanism of selective effect. The bachelor thesis also includes selected studies, which deal with the use of Bangerter filters in practice. The conclusion of this paper mentions their prospective future.
Vedoucí práce: Miroslav Dostálek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2017
Keywords: amblyopie; Bangerter filters; Bangerterův filtr; binokulární vidění; occlusion; okluze; ortoptika; binocular vision; Amblyopia; Orthoptics; bakalářské práce; bachelor's theses