Synoptofor - princip přístroje, pracovní postupy a vyhodnocení vyšetření - Zámečníková, Petra (2017)
Práce charakterizuje ortopický přístroj zvaný synoptofor. Přibližuje historii přístroje, od stereoskopů přes amblyoskopy a synoptiskopy až po digitální synoptofory. Popisuje přístroj a jeho základní principy. Zaměřuje se na základnu, ramena, opěrné prvky a přídatná zařízení synoptoforu, jako je Haidingerův svazek a výměnné obrázky. Shrnuje základní diagnostické a terapeutické metody. Přibližuje nácvik simultánní percepce, fúze, stereopse, centrální fixace a normální retinální korespondence.