Integrace dítěte se zrakovým postižením - Somogyi, Vanessa (2017)
Má bakalářská práce se zabývá problematikou integrace dítěte se zrakovým postižením. Jejím cílem je popsat proces integrace dítěte se zrakovou vadou do běžného školského prostředí se zdravými dětmi. V úvodní kapitole jsou shrnuty základní poznatky o zrakových vadách, jejich klasifikaci a příčinách vzniku těchto vad, taktéž o kombinacích zrakové vady s dalším postižením. Nalezneme zde i zmínku o vlivu těchto poruch na psychiku či společenský život dítěte. Následující úsek objasňuje termín integrace, popis její historie a současnosti a k ní se vztahující zákony platné v České republice. Jádrem celé bakalářské práce je popis integračního procesu, dále faktory ovlivňující proces integrace jako jsou pedagogové, asistenti pedagoga, individuální vzdělávací plán, spolužáci a celkové přihlédnutí a přizpůsobení výuky hendikepovanému dítěti. Závěrečná část práce je věnovaná podpoře a cvičení zbytkového zraku a rozvoji kompenzačních smyslů.